Hjem
Aktuelt

Nyhetsarkiv for Aktuelt

Senter for geobiologi undersøker nyoppdagede aktive varmekilder på den arktiske midthavsryggen. Målet er å finne nye dyrearter og undersøke hvordan gruvedrift på havbunnen vil påvirke miljøet.
Psykologiprofessor Kenneth Hugdahl mener han kunne vært narkoman. I stedet er han blitt avhengig av lange løpeturer og forskning på hørselshallusinasjoner.
Faen, fuck, fader, søren! Satan, drit og dra! Vi påkallar Satan. Vi refererer til kroppsfunksjonar. Vi bannar, nesten alle samen. Men kvifor? Og kva er eigentleg banning?
I mai 2014 fattet EU-domstolen en avgjørelse som påla Google å slette enkelte resultater fra søkeresultatene sine. Dette kan få store konsekvenser for informasjonsfriheten i Europa.
Spania brukte å importere arbeidskraft. Nå flytter spanjoler fra hjemlandet. Også til Norge. Hva driver dem hit og hvordan opplever de livet i nord?
Et gen som står helt sentralt i utviklingen av avanserte arter gjennom evolusjonshistorien, er nå oppdaget i en norsk svamp. Funnet kommer som en stor overraskelse.
Med sitt nye forskningsprosjekt utfordrer UiB-professor Bruce Kapferer tankene om likhet slik vi kjenner dem fra Rousseau, Marx og andre samfunnsfilosofiske gudfedre.
Grensene i Europa endrar seg, både mentalt og geografisk. Men kor går grensene? Kvar ligg Europas hjarte?
Forskere ved Universitetet i Bergen analyserer kreftens stamceller for å kurere sykdommen.
Hugdahl hedres for fremragende hjerneforskning og Aarebrot for nyskapende forskningsformidling. UiB stikker dermed av med to av Forskningsrådets tre priser.
Michaël Tathams forskning viser at store selvstyrte regioner har mest innflytelse i Brussel. – Medlemsland i EU kan tjene på å delegere makt til regionene sine, mener forskeren.
Et nyopprettet kurs i helseøkonomi skal gi master- og doktorgradsstudenter muligheten til å tilby mer effektiv helsehjelp.
Forskningsprosjektet The Matrix har undersøkt hvordan artsmangfoldet i Ugandas skoger har forandret seg gjennom de siste tiårene.
Er det søte eller sure kirsebær som slipper unna tollmurene? Det er ikke alltid lett å vite hva som er lov når deler av EUs regelverk forsvinner i oversettelser mellom 24 offisielle språk.
La grensen for det du uttaler deg om gå ved det du lærer bort til bachelorstudenter, ikke det du forsker på. Det er professorens råd til andre forskere.
- Jeg har vanskelig for å forstå hvordan en fusjon med UiB kan bidra til å realisere HiBs ønske om et profesjonsuniversitet på Vestlandet, skriver rektor Dag Rune Olsen ved UiB i Bergens Tidende 24.10.14.
Professor Vigdis Broch-Due skal frå januar vera vitskapleg leiar ved Senter for grunnforsking ved Vitskapsakademiet. Sosialantropologen ser mellom anna fram til å vera med og utvikla den tverrfaglege samtalen.
Nordmenn monterer gjerne sparedusj og bruker samme drikkeflaske om igjen. Mest fordi vi tror at det gjør en forskjell for miljøet, men også av dårlig samvittighet.

Sider