Nyhetsarkiv for Aktuelt

Siri Gloppen har alltid vært tiltrukket av det hun skjønner minst. Derfor valgte hun å forske på forholdet mellom rett og politikk på tvers av kontinenter.
Med EU-midler skal Rebecca Cox og Influensasenteret i Bergen utvikle en internasjonal målestandard for influensavaksiner.
Forskningskipet RV Lance skal drive med sjøisen i eit halvt år. Det gjer det mogeleg å fange data om den tynnare sjøisen i Polhavet. Og ikkje minst om korleis den smeltar.
Nordsjøen var tema for årets Christiekonferanse. Konferansen samlet aktører fra akademia og samfunnsliv onsdag 29. april.
Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen går sammen i en strategisk avtale om en verdensledende marin forskningsklynge i Bergen.
Universitetet i Bergen er det 42. beste universitetet i verden innen marin forskning og geovitenskap, ifølge QS sin ranking basert på fagområder.
Ingrid Fjellberg vant Christiekonferansen og Bergens Tidendes skrivekonkurranse med teksten "Havet, agurken og tryllekunsten".
Hjerneforsker Karsten Specht har funnet en ny måte å skille slagpasienter med språkforstyrrelser fra hverandre. På sikt kan dette bety et behandlingsopplegg som er skreddersydd til den enkelte pasient.
Ledelsen og flere forskere fra UiB deltar på årskonferansen i Worldwide Universities Network i april. Dag Rune Olsen vil at flere UiB-forskere skal bli oppmerksomme på mulighetene nettverket tilbyr.
Universitetet i Bergen har høgast suksessrate i Noreg i den tøffe konkurransen om støtte frå Horisont 2020, det største forskingsprogrammet i verda.
Nordsjøen er eit fantastisk matfat, men også svært forureina. Forskarar frå Hjortsenteret vil trenge djupare ned i Nordsjøens økosystem.
Ikke all elektrisk kraft er like miljøvennlig. Nå har UiB kjøpt opprinnelsesgarantier, som sikrer at strømmen som brukes på universitetsbyggene er produsert på vannkraft.
Dei siste 15–20 åra har EU teke over nær alt av miljølovgjeving i EØS-området – også Nordsjøen og dei andre norske havområda.
Handel og migrasjon over Nordsjøen og Austersjøen var vel så viktig for det moderne Europa som landa ved Middelhavet.
Nesten 30 UiB-alumner deltok på en hyggelig kveld med mingling og mimring på Lavvo i Oslo.
Nordeuropeere holdt seg til jakt og sanking i hundrevis av år etter at jordbruket kom til Europa for 8.000 år siden. Dette viser en ny studie der UiB-forsker Francesco d’Errico har deltatt.
Mikrober i havet kan gi oss sikrere, billigere og grønnere produkter. Universitetet i Bergen er partner i InMare, støttet av EUs Horisont 2020-program.
Skeivt arkiv tar vare på LHBT-historie. Senteret åpner ved UiB onsdag 15. april.