Hjem
Aktuelt

Nyhetsarkiv for Aktuelt

Norske Peter M. Haugan er valgt til å lede UNESCOs havkommisjon, IOC (the Intergovernmental Oceanographic Commission).
I skyggen av Wilhelm Christie og Armauer Hansen står D.C. Danielssen. Han var den som fikk Bergens Museum bygget, og beredte grunnen for lepraforskningen. 4.juli er det 200 år siden han ble født.
Risikoen for astma blant renholdere er høyere hvis man har hatt en ugunstig utvikling tidlig i livet. Det viser en nye studie fra forskere i Bergen, som nå er publisert.
Det nye laboratoriet FARLAB åpner for ny og avansert klimaforskning på tvers av disipliner.
ICOS Norge får 90 millioner kroner av Forskningsrådet for å overvåke klimagassutslipp. Det tilknytta havovervåkingssenteret kan no gå over frå dugnadsdrift og til eit meir langsiktig løp.
Universitetsmuseet i Bergen er med i et samarbeid om å lage et ikonmuseum i Romania. Gjenytelsen er en utstilling i Bergen vinteren 2015.
Per Arne Foshaug er ansatt som ny økonomidirektør ved Universitetet i Bergen (UiB).
Her har vi samlet noen av UiBs gjennombrudd innen forskning fra det siste halvåret.
Forskningsrådet gir nærmere 1,3 milliarder kroner til forskningsanlegg, laboratorier, utstyr og databaser. To av prosjektene er ved Universitetet i Bergen.
Regjeringen gir midler til å opprette 500 nye studieplasser. Ved Universitetet i Bergen kommer disse innen rettsvitenskap og innen teknologi- og realfag.
Nordmenn har tilgang på meir informasjon enn nokon sinne. Blir dei informerte og engasjerte borgarar av det?
Bergens forskningsstiftelse (BFS) og Universitetet i Bergen (UiB) setter av 137 millioner kroner til å rekruttere internasjonale toppforskere. En tysk professor er allerede invitert til å flytte til Bergen.
En fersk doktoravhandling viser at torsken langt på vei er robust – så sant fisken ikke har store skader, og oppholdet på land er kort og skånsomt.
UiB-forsker Anna Zofia Komisarczuk har funnet ut hvordan lakselus klarer å finne frem til laks istedenfor torsk og sei. Å skru av og på luktesansen kan bli et nytt våpen mot lakselus.
Kunnskapsdepartementet gir Universitetet i Bergen (UiB) ca 25 mill. kroner fordelt over de neste fem årene for å etablere et fagmiljø for læringsanalyse.
Sommarlyset verner oss mot depresjon og gjer oss meir årvåkne, men søvn blir også påverka av alt lyset, seier søvnforskar Bjørn Bjorvatn.
Tidligere denne måneden fikk Subsea-klyngen i Bergen status som Global Centre of Expertise. For UiB betyr deltakelse i GCE Subsea en styrking av det marine forskningsmiljøet og er et nytt viktig steg på veien fremover mot etableringen av Science City Bergen og EnTec-bygget.
Foredrag av Terje Tvedt, surferockbandet Hvitmalt Gjerde, en dag med barneuniversitet og avslutningskonsert med slagverkssymfoni og videokunst. Det blir noen av ingrediensene i åpningsukene for den nye Universitetsaulaen i Bergen.

Sider