Hjem
Aktuelt

Nyhetsarkiv for Aktuelt

I 2015 fikk 246 personer doktorgrad ved Universitetet i Bergen. Fredag 29. januar ble doktorene fra høstsemesteret behørig feiret.
I sitt doktorgradsprosjekt ser UiB-forskeren Camilla A. Borrevik på klimautfordringene som øynasjonene i Stillehavet står ovenfor.
Amming spiller en avgjørende rolle for helse og utvikling. Det har en rekke positive effekter for både kvinner og barn. Her er noen høydepunkter fra en nylig publisert Lancet serie om amming med bidrag fra forskere fra CISMAC, Senter for fremragende forskning ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin.
Åtte prosjekt ved UiB får mellom 15 og 25 millionar kroner over fire til fem år. Toppforsk støttar forskingsmiljø som kan verta internasjonalt leiande.
I Norge lever vi beskyttet, men det koster oss vår frihet, mente Fredrik Barth. Selv ville den nylig avdøde sosialantropologen helst ha levd som nomade.
Mors røyking, luftveisinfeksjon og når du er født bestemmer hvor fort lungene dine aldres.
Fredrik Barth var regnet som Skandinavias fremste sosialantropolog og etablerte Institutt for sosialantropologi ved UiB.
Matematikk er som å klatre opp på en fjelltopp og oppdage nye landskap, ifølge professor Hans Munthe-Kaas. Han er i finalerunden på en ERC Advanced Grant-søknad for å utvide det matematiske kartet.
Lærlingene ved UiB har blitt en suksesshistorie, nå blir tallet femdoblet.
Universitetet i Bergen har opprettet utvekslingssamarbeid for medisinstudenter med North-western State Medical University i St. Petersburg.
Gruppe for trygdeøkonomi (Trygdegruppa) er tildelt 15 millionar frå Noregs forskingsråd, som sikrar drift i tre nye år. Dette er eit viktig bidrag til velferdsforskinga ved UiB.
Vi mennesker slipper ut opptil 73 liter tarmgass i året, og ifølge professor Trygve Hausken er det liten grunn til å holde igjen.
Bergensbrannen i 1916 endret hele Bergen sentrum. Nå har Universitetsbiblioteket og Bymuseet i Bergen gått sammen om storstilt utstilling fra brannen.
Universitetet er tildelt en ”UNESCO Chair”, et professorat om mennesket, landskapet og livsmiljøet.
I 2016 tilbyr Universitetet i Bergen en rekke nye studier, blant annet et sivilingeniørstudium i havbruk. Studieprogrammene bygger på forskningsmiljøenes spisskompetanse.
To undervisere og et undervisningsrelatert forskningsprosjekt ved Institutt for biologi får priser for fremragende undervisning og støtte til forskning som involverer studenter.
Diabetespasienter har ofte dårlig munnhelse. Hasaan Mohamed er den første forskeren som har undersøkt denne sammenhengen hos pasienter i Sudan.
Ved å tilby nærings-doktorgrader knytter Universitetet i Bergen og næringslivet tettere kontakt. Hittil har 21 personer blitt tatt opp som doktorgradsstudenter ved UiB gjennom programmet.

Sider