Nyhetsarkiv for Aktuelt

Vilhelm Bjerknes var ein gigant innan internasjonal fysikk og geofysikk og er rekna som faren til den moderne vêrvarslinga. I ei ny bok får me vita meir om mannen bak vitskapen.
Basert på 100 millioner norske resepter har forskere ved Universitetet i Bergen funnet at astmamedisin halverer risikoen for Parkinsons sykdom. Studien er publisert i Science.
30. august var det offisiell opning av Internasjonalt senter UiB. Det er eit viktig ledd i arbeidet med å styrke universitetet sitt internasjonale fokus.
- Vi tar sikkerheten på alvor ved UiB og setter av de midlene som må til for at sikkerheten skal være så god som mulig, skriver rektor Dag Rune Olsen i dette leserbrevet til Bergens Tidene.
Det arameiske språket surayt har lenge stått i fare for å bli utryddet. Nå har internasjonale forskere med UiB i spissen etablert en nettbasert språkopplæring som sikrer minoritetsspråket et videre liv.
Etter innbruddet ved Universitetsmuseet har sikkerheten ved UiB kommet i søkelyset. Her har vi samlet fakta om sikringen ved museet og av verdier ved universitetet.
Innbruddet ved Universitsmuseet berører mange, også de som har opplevd innbrudd på sin egen arbeidsplass. Onsdag møttes de ansatte til allmøte der ledelsen ved både museet og universitetet gav dem sin fulle støtte.
Bred dekning etter innbruddet på Universitetsmuseet har gjort gjenstandene mindre salgbare, ifølge Økokrim. Museumsdirektøren er takknemlig for folket sitt engasjement.
Foreløpig er det uklart om innbruddet har vært profesjonelt utført, eller om det har blitt utført mer tilfeldig og uorganisert. - Politiet jobber ut fra begge teorier. Vi har ingen konkrete spor som peker i den ene eller andre retningen, sier politioverbetjent Anita Dahl.
I midten av august var det innbrudd på Universitetsmuseet i Bergen. Foreløpig er rundt 400 objekter registrert stjålet fra de arkeologiske samlingene, de fleste fra vikingtiden.  - Vi arbeider målrettet for at noe lignende ikke skal skje igjen, sier museumsdirektøren.
I august ble 400 gjenstander stjålet fra Universitetsmuseet. Følg saken her.
Fortellingen om hvordan et forskningsprosjekt havnet på utstilling sammen med kunst og kulturminner fra Palmyra.
Professor Marit Skivenes mottar 10 millioner fra Forskningsrådet til barnevernsforskning. Det nye tilskuddet inngår i hennes nye store senter, som blir et kraftsentrum i europeisk forskning på barn og deres rettigheter.
UiB og Store norske leksikon satte søkelys på postfaktasamfunnet under Arendalsuka. Nå vil leksikonet ha flere av UiBs forskere med på Norges største formidlingsdugnad.
Den fjerde Bergen Exchanges-konferansen åpnet mandag 21. august med et spesielt fokus på lovgivning som sosial endringsfaktor i forhold til kjønn og seksualitet.
Her kan du bla gjennom bilder av de stjålne gjenstandene. Siden oppdateres fortløpende.
UiB serverte frokost og presentasjon av helseklyngen til Arendals-publikummet. Det skapte begeistring, også hos helseministeren.
UiB var godt representert under årets Arendalsuka. Forbipasserende kunne teste sine egne holdninger opp mot det norske folk på vår stand. UiB arrangerte også debatter om helseklynger, «fake news» og uredelighet med noen av landets fremste politikere, forskere og pressefolk i panelet.