Nyhetsarkiv for Aktuelt

Et halvt år etter at de første flyttet inn i Media City Bergen, er en rekke samarbeid mellom klyngpartnerne allerede etablert. Anne Jacobsen, leder av medieklyngen mener noe av det mest spennende og vellykkede er å koble forskning og utdanning med mediebransje og næringsliv.
Vanskeleg å følgje med på den siste utviklinga i Syria? Les desse fem punkta om bakgrunnen for krigen.
2. april skyter Elon Musks SpaceX opp en ny rakett fra Kennedy Space Center. Denne gang er det ingen Tesla med på ferden, men derimot avanserte måleinstrumenter Universitetet i Bergen har vært med å utvikle.
– Ja, seier OL-forkjempar Kristin Vinje til NRK. – Nei, svarar kulturministeren. Filosof Espen Gamlund tek diskusjonen.
– Ved å stille spørsmål ved vante tanker og gitte sannheter kan vi få verdifull innsikt som gjør at vi reflekterer over livet på en ny måte, sier Marianne Frøystad Walderhaug. Hun har jobbet som fengselsfilosof de siste tolv årene. I samtalene med de innsatte prøver de å finne en vei ut av "robotmodus".
Vår nye energidirektør Kristin Guldbrandsen Frøysa vil at UiB sitt arbeid med energiomstilling og alternativ energi skal verta meir synleg . Sjå intervju med UiB sin første energidirektør!
Eit studie publisert i Nature gjort av ei gruppe leia av Jessica Jewell konkluderte med at effekten av fjerning av fossilsubsidier vil variere sterkt frå region til region.
– Vasskrisa i Cape Town set stort press på myndigheitene, seier statsvitar Siri Gloppen, som har følgt Sør-Afrika i ei årrekkje. No forskar ho på retten til vatn.
Siden 2016 har UiB styrt etter en strategi der hav, liv og samfunn har vært både stikkord og bærebjelker. Når virkemidlene i strategien nå skal justeres, blir studentenes og de ansattes innspill viktige, sier prorektor Margareth Hagen.
Renholdsarbeidere som har jobbet 20 år i bransjen har like redusert lungekapasietet som personer som har røykt 20 sigaretter om dagen. Sprayflasker får skylden.
Det nye Fakultetet for kunst, musikk og design er i tillegg nominert for ein tredje pris.
Per Eystein Lønning og hans forskergruppe skal kartlegge kreftsvulsters gener for å kunne tilby enkeltpasienter bedre cellegiftbehandling.
700 forskings- og undervisningsårsverk ved UiB arbeider med forsking innan universitetet sine tre satsingsområde. Det kjem fram i årsrapporten for 2017. I tillegg var nytt fakultet, klyngesatsing, «plastkval» og museumstjuveri mellom dei viktigaste stikkorda for universitetsåret 2017.
Viserektor Oddrun Samdal er valgt som leder for strategiske utvalg for utdanning (UHR-Utdanning) i det nye Universitets- og høgskolerådet (UHR).
Rektor Dag Rune Olsen lova å gjere UiB klimanøytralt innan 2030.
Professor Ole Frithjof Norheim og hans forskergruppe lærer opp etiopiske studenter i helseprioriteringer med tre millioner dollar i støtte fra Bill & Melinda Gates Foundation.
UiB-rektor Dag Rune Olsen ber regjeringen om å inkludere bærekraftsmålene i langtidsplanen for forskning og høyere utdanning. Han vil fremføre dette budskapet på Bærekraftskonferansen i Bergen senere denne uken.
To av de nye ministrene i regjeringen slår følge med statsminister Erna Solberg til Bærekraftskonferansen i Bergen senere denne uken: Iselin Nybø og Nikolai Astrup.