Nyhetsarkiv for Aktuelt

Å være fleire, spredte forskningsmiljø er ikkje ein svakhet men vår styrke, seier den ferske leiaren av forskningsselskapet NORCE, Elisabeth Maråk Støle. Ho har klare internasjonale ambisjonar, men meiner nøkkelen til suksess ligg i den nære kontakten forskarane har med lokale partnarar kysten rundt.
Forskingsbåten «Kristine Bonnevie» fikk en mine i trålen under et UiB-tokt i Sognefjorden onsdag. Militært personell uskadeliggjorde minen, før den ble senket.
Universitetsstyret ved UiB vedtok torsdag å gå videre i forhandlingene om medeierskap i den nasjonale universitetsavisen Khrono. På Høyden skal fortsette som uavhengig lokalavis for UiB.
UiB har fått en ny og helt spesiell kollega. Chatboten Hubro har arbeidsplass ved Det humanistiske fakultet. Her jobber han døgnet rundt med å svare på spørsmål fra både nye og etablerte studenter.
Økt internasjonalt samarbeid og høyere faglig nivå nasjonalt. Ambisjonene er høye etter at Bergens forskningsstiftelse tilfører midler til matematikkfaget.
Hva mener vi når vi snakker om tidsklemma? Hva er egentlig frihet? Hvor kommer skjønnheten fra? I høst starter en ny samtaleserie på Litteraturhuset, ledet av filosofiprofessor Espen Gamlund.
Digitaliseringsstrategien, satsingsområdene og fokuset på bærekraft er blant temaene som høster positiv omtale i KD sin tilbakemelding på universitetsåret 2017. Samtidig ønsker departementet blant annet å se ytterligere reduksjon i frafall for studenter og mindre midlertidighet ved UiB i tiden fremover.
Bokmålsordboka og Nynorskordboka har vært landets mest brukte ordbøker i over tretti år. Nå har UiB og språkrådet fått et felles ansvar for å oppdatere de tradisjonsrike bøkene fra A til Å.
Kan snakkande maskiner gjere møte med helsevesenet betre? Vil pasientane oppleve slike maskiner som nyttige, og vil dei ha tillit til dei? Dette er spørsmål Henning Skarbø, stipendiat i digital kultur, skal finne ut av.
Lars A. Akslen i Centre for Cancer Biomarkers undersøker kreftens unike fingeravtrykk for å skreddersy behandling til den enkelte.
Blod, sveitte og fiskedans. Fiskeforskarane i prosjektet dCod fekk både minister og barnehagebarn på kroken i Arendal.
Som følge av globale klimaendringer står Stillehavsøyene overfor fire store utfordringer: stigende havnivå, tørke, matsikkerhet og forsuring av havet. Dette var tema for et foredrag på Arendalsuka 2018.
Under årets Arendalsuka ruvet Statsraad Lehmkuhl fra Bergen i Arendalspollen. Ombord var forskere fra UiB som inviterte publikum til debatter, og presenterte alt fra helseklynge til ferske funn om nordmenns klimaholdninger og hvordan man sløyer fisk som en forsker.
- Det er litt kult å ha den tittelen, den yngste studenten på hele universitetet. Jeg tror det blir både skremmende og gøy på samme tid, sier Aya Sy Erstad (17) til BA.
I 2021 planlegger Statsraad Lehmkuhl å foreta sin første jordomseiling noensinne. UiB undertegnet som første partner intensjonsavtale om å delta på jordomseilingen og bidra med faglig innhold.
Menn og kvinner har forskjellige risikofaktorer, symptomer og typer hjerteinfarkt, påpeker professor Eva Gerdts ved Klinisk institutt 2.
Engelske Todd Protheroe og Martin Dreyer fra Oslo var blant de mange som hadde møtt opp i solskinnet da UiB offisielt åpnet studieåret 13. august.