Nyhetsarkiv for Aktuelt

- Da vi først lanserte planene ble vi beskyldt for å for å være stormannsgale, forteller tidligere rektor Sigmund Grønmo. Nå mottar Universitetsaulaen Arkitektur og byfornyingsprisen for 2018 fra Bergen kommune.
Den fremtidige bergensredaksjonen skal levere innhold både til en nasjonal plattform og en lokal På Høyden-plattform for ansatte og studenter ved UiB.
UiB-forskar Saket Saurabh vil revolusjonera korleis vi brukar, handterer og komprimerer store og komplekse datasett. Prosjektet er finansiert gjennom det prestisjefylte ERC Consolidator Grant.
3. desember var det offisiell åpning av innovasjonshuben for studenter ved UiB. Blant de kreative studentene man vil finne på huben i tiden fremover er Hogne Andersen og Mats Fredrik Heigre, som satser på å skyte opp sin første satellitt i løpet av 2021.
Gode klær og mote har vært viktig for oss helt siden tidlig steinalder. En ny internasjonal studie viser hvordan syteknikken har utviklet seg fra de første nålene ble oppfunnet for 73 000 år siden. Funnene viser tidlige spor av avansert klesproduksjon, og at klær allerede den gang handlet om mer enn å bare holde seg varm.
Bekjempelse av invasive arter koster Norge flere milliarder kroner hvert år. Førsteamenuensis i botanikk, Heidi Lie Andersen, vinner Sparebanken Vest og Bergen Teknologioverførings Idekonkurranse 2018 for et prosjekt som skal lage norske, bærekraftige plantealternativer.
Tidligere i høst ble havforsker Peter M. Haugan utnevnt som medlem av ekspertgruppen til høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi. Han forbereder seg nå til det første møtet i gruppen, som passende nok finner sted i hans hjemby og Norges marine hovedstad, Bergen.
Universitetet i Bergen er blitt valgt som knutepunkt for bærekraftsmål 14, Liv under vann, av nettverksorganisasjonen International Association of Universities (IAU).
Under en sentral europeisk IT-konferanse i Barcelona ble UiB sin digitale satsing nylig trukket frem som et eksempel.
– Jeg vil legge til rette for at senteret utvikler seg videre som samfunnsrelevant, klinikknært forsknings- og utdanningssenter ved UiB.
På slutten av det norske delegasjonsbesøket til Sør-Afrika ledet UiB-rektor Dag Rune Olsen en debatt om fremtidens utdanning for å skape verdensomspennende bærekraftig utvikling.
Kjemiforskerne skulle utvikle en måte å rense vann på, men havnet i et prosjekt som utviklet en pelletstype som kan erstatte kullfyring i kraftverk.
Fulbright-stipendiat Derek Lackaff er imponert over fasilitetene i Media City Bergen, og mener internasjonal utveksling og deling av kunnskap er viktigere enn noensinne.
Mandag ble den gjensidig forpliktende samarbeidsavtalen mellom forskningsselskapet NORCE og universitetene i Bergen, Agder, Stavanger og Tromsø signert. - En merkedag, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen.
Hvordan påvirker endringer i klima barns helse? Det er utgangspunktet for et forskningssamarbeid mellom UiB og Stellenbosch University i Sør-Afrika.
UiB er nå verdens 6. mest siterte innenfor humaniora. Det viser den nye internasjonale rangeringen fra Times Higher Education.
Den sørafrikanske universitetslederen Adam Habib mener at forskning og innovasjon må knyttes til likhet for at målet om en bærekraftig verden skal nås. I februar 2019 holder han åpningsforedraget på den nasjonale bærekraftskonferansen – SDG Conference Bergen 2019.