Hjem
Aktuelt

Nyhetsarkiv for Aktuelt

Det eneste Justine visste da hun valgte studium, var at hun ville bidra i kampen for klima og miljø. Nå stortrives hun i en studiehverdag der mye læring foregår tett på forskermiljøene.
Sentraladministrasjonen ved UiB ble 14. desember resertifisert som Miljøfyrtårn. Resertifiseringsarbeidet er nå også i gang på alle UiBs fakulteter, Universitetsbiblioteket og Universitetsmuseet.
Den nye avtalen har totalt 23 mål for biomangfold, deling av ressursene på jorda, og løsninger dette skal gjennomføres på – innen 2030. Vigdis Vandvik er tydelig på at avtalen er langt mer enn bare vern.
Jussprofessor Terje Einarsen ved UiB skrev brev til utenriksminister Anniken Huitfeldt, sammen med fredsprisvinner Oleksandra Matviychuk og Helsingforskomiteen. De oppfordrer til at Norge skal støtte et straffetribunal for angrepet på Ukraina.
Personlighetstesting, søvnproblemer, obduksjoner, grøss fra folketroen og dating i dyreriket. Finn hele høstens sesong av UiB Popviten her.
Her er nokre av sakene som har prega året ved Universitetet i Bergen.
Plastnettverket ved UiB og Norsk Selskap for Farmakologi og Toksikologi (NSFT) samlet nylig sentrale forskere fra ulike disipliner og institusjoner til et felles blikk på hvordan plast påvirker både miljø og helse.
UiB ble stiftet i 1946 for å bidra med kunnskapen nasjonen skulle bygges på. – Vi har alltid vært opptatt av verden rundt oss, forteller Astri Andresen. Hun er en av forfatterne bak det nye jubileumsverket fra og om UiB.
Det juridiske fakultet mottar rundt 21 millioner kroner fra Forskningsrådet for å opprette senteret CENTENOL. Senteret skal styrke kunnskapen om forholdet mellom europeisk og norsk rett.
Norsk målføresynopsis er en systematisk samling av 1300 dialekter fra hele Norge. Nå er arkivet innlemmet som en del av Norges dokumentarv av Kulturrådet.
En ny stor internasjonal undersøkelse ledet fra Bergen viser at de som jobber skift kan ha over fem ganger så høy risiko for å bli innlagt på sykehus som følge av covid-infeksjon.
– Jeg kjedet meg litt i mattetimene, sier Marius Oanæs Andersen. Allerede på barneskolen tok han matematikk-fag på videregående. Som 15-åring begynte han å ta matematikk ved UiB.
Fredag 2. desember blei det tent ein lysinstallasjon på tomta der det nye Griegakademiet skal komme. «GRIEGAKADEMIET!» er skrive i store oransje bokstavar, synleg frå Bybane-stoppet ved Fløen. Installasjonen skal lyssetjast no i julemånaden.
Mange sykehuspasienter opplever en akutt forverringstilstand mens de ligger på sykehus kalt delirium. Nå kan banebrytende forskning fra UiB og UiO være med på å gi svar på hvorfor så mange som 1 av 5 innlagte opplever dette.
Bjarne Hansen og Gerd Kvale får den prestisjetunge innovasjonsprisen til Forskingsrådet.