Nyhetsarkiv for Aktuelt

«Kort sagt – vil du opne brystkassa med sag og la kirurgane skjære seg fram, eller vil du ta ei sprøyte stamceller når hjartet blir gammalt og sjukt?»
Alle UiB sine senter for fremragende forskning som nyleg blei evaluert, får svært god omtale og vidare finansiering av Forskningsrådet. Evalueringa peikar på fleire døme på forsking i verdsklasse.
Hvordan kan forskning og høyere utdanning bidra til å fremskynde omformingen til mer bærekraftige og rettferdige samfunn?
Gjennom det grensesprengende prosjektet Egalitarianism ønsker professor Bruce Kapferer å utfordre konvensjoner i antropologien og å omdefinere hvordan vi betrakter ulikhet.
I april inngikk Universitetet i Bergen en omfattende samarbeidsavtale med Ocean University of China. Nå drar rektor Dag Rune Olsen tilbake til Kina for å forsterke dette samarbeidet og delta på Global Ocean Summit.
Podcast og kahoot i undervisningen og en smak på arbeidslivet i Bergen eller Brüssel imponerte utdanningsutvalget. I år deles Ugleprisen mellom studentaktiv kontraktsrettsundervisning i rettsvitenskap og arbeidslivspraksis for sampol-studenter.
Bangladesh er et av verdens mest sårbare land når det kommer til klimaforandringer. Forskere fra UiB har jobbet sammen med lokalbefolkningen rundt Sylhet, i Nord-Øst Bangladesh, for å utvikle nye metoder som kan gjøre det lettere å tilpasse seg det nye klimaet.
EMBRC skal sikre at europeiske forskarar får dei verktøya dei treng for å løyse dei store utfordringane knytt til havet. No vil EMBRC starta med offisiell drift, og UiB er den norske koordinatoren.
Tirsdag 19. juni 2018 ble Forskningsrådets store evaluering av samfunnsvitenskapene i Norge – SAMEVAL – lagt frem. Universitetet i Bergen gjør det godt med ett institutt og tre forskningsgrupper i verdensklasse.
Institutt for sosialantropologi ved UiB blir i Forskningsrådet sin evaluering av samfunnsfagene ansett som et verdensledende fagmiljø. Forskningsgrupper innen feltene antropologi, samfunnsøkonomi og statsvitenskap får også toppkarakter.
Se bildene fra årets masterseremoni i Universitetsaulaen. Finner du noen du kjenner?
Store og saftige jordbær kan være i ferd med å forsvinne. Uten biene må jordbærplantene spre pollenet selv, og det gjør de dårlig.
– Denne avtalen gir en retning for videre samarbeid. Vi skal stå sammen om å løfte globale utviklingsutfordringer i samfunnet, sier direktør for Chr. Michelsens Institutt (CMI), Ottar Mæstad.
Årets The UiB Magazine er ute nå. Les om oppskytningen av UiB-teknologi til den internasjonale romstasjonen, medisinske gjennombrudd, klimaforskning i front, studentene som er tett på bransjen i Media City Bergen og mye mer.
Eldre med kognitiv svikt og demenssykdommer er særlig sårbare fordi søvnen deres endres dramatisk. Mer lys skal hjelpe disse pasientene.
– Kos med Toby gir oss ro og et avbrekk, sier juss-studentene Marit Helene Bryhn og Ingvild Neset. Tilbudet om terapihund i eksamenstiden har blitt veldig populært blant studenter ved UiB.
11.-14 juni er Birkelandsenteret (BCSS) ved UiB vertskap når NASA arrangerer konferanse i Bergen om magnetisme i verdensrommet. Romforskere fra NASA og BCSS varmet opp med aktiviteter for hele familien på VilVite i helgen.
H.K.H. Kronprins Haakon og president i Slovakia, Andrej Kiska fikk både et innblikk i den nyeste klimaforskningen på Bjerknessenteret og klyngesuksessen MCB under onsdagens besøk i Bergen.