Nyhetsarkiv for Aktuelt

Gjennom studentaktiv læring setter et unikt og tverrfaglig kurs om bærekraftig hav studentene i stand til å se på hvordan forskning kan bidra inn mot politiske beslutningsprosesser, både nasjonalt og internasjonalt. Vi har laget tre videoer som viser hva som gjør kurset spesielt i verdenssammenheng.
Yale-professor Heather Allore besøkte nylig Senter for alders- og sykehjemsmedisin (SEFAS). Hun samarbeider med professor Bettina Husebø i utarbeidelsen av en ny SFI-søknad.
– Pride er en markering av at vi ønsker et inkluderende samfunn. Dette er viktig for oss å støtte opp under, sier rektor Dag Rune Olsen.
Innen 2030 skal UiB bli klimanøytralt. Skal målet nås, må UiBs CO2-utslipp knyttet til reiser, oppvarming, innkjøp og arealbruk reduseres kraftig.
I EU-valget på søndag fortsatte fremgangen for mange av Europas ytre høyre-partier. - Selv om vi omtaler dem som en gruppe, har de bare en felles sak, nemlig at innvandring er dårlig, forteller professor i sammenlignende politikk Elisabeth Ivarsflaten i podcasten UiB Popviten.
Sebrafisken er den mest populære forsøksfisken i verden, men genetisk variasjon innen arten kan påvirke resultatene av giftforsøk.
Sittande styreleiar Mari Sundli Tveit vil gå av. Øvst på valkomiteen si innstillingsliste står UiB-rektor Dag Rune Olsen.
Hver fjerde kvinne som føder i Norge kommer fra et annet land. Blant disse er det kvinner fra Pakistan og Sri Lanka som har størst risiko for dødfødsel, viser forskning av Eline Skirnisdottir Vik.
Biolog Dorothy Dankel betrakter troverdig og (salient) styring av kulturarv og økosystemer som avgjørende for å skape en bærekraftig havøkonomi. Hennes nye forskningsprosjekt, LoVeSe-SDG, er finansiert av Norges forskningsråd.
Det blir ingen streik blant de statsansatte. Nesten 14 timer på overtid er partene i lønnsoppgjøret enige.
Abelprisvinnar Karen Uhlenbeck besøkte Bergen og løyste oppgåver med 200 skuleelevar i Botanisk Hage. Abelprisen gjer at ho kjenner eit stort ansvar.
Professor Andrea Saltelli ved Senter for Vitenskapsteori er en av ni ledende europeere som er spurt av tidsskriftet Nature om hva de mener bør være høyeste prioritet for vitenskapen framover. Han advarer blant annet mot å bruke vitenskap til inntekt for særinteresser.
Syv europeiske universiteter har inngått avtale om å danne Arqus European University Alliance. Gjennom tett samarbeid skal de bygge universiteter som bringer videre det beste fra den europeiske kulturarven.
Masterstudenten Johanna fekk graveserien sin på trykk i VG. No har over ein halv million lesarar lest reportasjane hennar om sjølvmord blant eldre.
I den nyeste episoden av podcasten UiB Popviten får lytterne bli kjent med de aller første menneskene. Ukens gjest er postdoktor Magnus Mathisen Haaland ved Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE).
Noen gravide ønsker keisersnitt uten at det foreligger noen medisinske begrunnelser for det. – Skremmende fødselsopplevelser er noe av det som ligger bak, mener Kristiane Tislevoll Eide.
Over en femtedel av alle voksne nordmenn har fedme. I verden i dag er det flere fete enn sultrammede. Forskerne vet ennå ikke helt hvorfor.
Selv om vi får i oss mer energi enn vi trenger så oppfatter ikke hjernen vår det, sier førsteamanuensis Simon Dankel. I seneste episode av UiB Popviten gir han den ultraprosesserte maten skylden for fedmeepidemien.