Nyhetsarkiv for Aktuelt

I konkurranse med ni andre doktorgradsstipendiater fra Bergen, var det Josephine Salice fra Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen som stakk av med førsteplassen onsdag kveld.
Nylig åpnet det nyrenoverte juss-biblioteket offisielt. Med de fleste lov-tekster digitalisert, er det nå mer ledig areal studentene kan benytte. I tillegg til biblioteket er også fellesområdene i andre, tredje og fjerde etasje rustet opp.
Masterstudent Madelen Hegrestad er nylig ferdig med et unikt feltarbeid om bord på Statsraad Lehmkuhl. Som del av masteroppgaven forsker hun på forekomsten av mikroplast i Stillehavet.
I dag kom nyheten om at Senter for digitale fortellinger har blitt tildelt status som Senter for fremragende forskning (SFF). Senteret skal utforske hvordan vi som enkeltmennesker og samfunn blir påvirket av at livene våre i økende grad styres av algoritmer.
Nå er det igjen mulig å søke samarbeidsmidler for Alrek helseklynge. Nytt av året er at det i år også vil være mulig å søke midler fra Rebekka Ege Hegermanns legat (REHL).
Bergen Centre for Ethics and Priority Setting in Health og Senter for digitale fortellinger er tildelt den høythengende statusen Senter for fremragende forskning (SFF) av Norges forskningsråd.
Matmangel grunnet klimaendringer bidro til internasjonal konflikt i oldtidsbyen Palmyra og førte til byens undergang, viser ny forskning.
I et fullstappet Midgard ble årets Alrekdager i Alrek helseklynge offisielt satt i gang torsdag morgen. Under åpningsinnlegget diskuterte et bredt sammensatt panel hvordan kunnskap kan settes ut i praksis gjennom tettere samarbeid på tvers.
Nye opptaksregler er på trappene. Det er på høg tid at opptaksreglane blir reviderte, meiner nokon. Men korleis sikre at dei rette kjem inn på rett studium? Her kan du sjå opptak av debatten som var på Kulturhuset i Bergen tysdag 20. september.
TV-serien "Rykter," som i disse dager har premiere på NRK, mobiliserer kreative krefter som springer ut av fagmiljøet rundt masterutdanningen i manusutvikling for serier ved UiB.
30 studenter og samarbeidspartnere deltok 15. september på Rein Hardangerfjord, også omtalt som "verdens største plastryddeaksjon". Se bildene fra ryddingen i Kvam her.
En ny artikkel i tidsskriftet Cell Systems viser at alle cellulære «kraftverk», som mitokondrier, plantekloroplaster og flere, har utviklet seg i henhold til et universelt sett med regler.
Universitetsstyret er bekymret for de voldsomme strømutgiftene til UiB, og vil be Kunnskapsdepartementet om å se på regionale forskjeller i avgiftsnivået.
Sars-senteret ved Universitetet i Bergen blir fra 1. januar 2023 plassert ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved universitetet.
Torsdag 15. september er det klart for høstens første styremøte. Blant sakene som tas opp er ny strategi for UiB og den økonomiske situasjonen i forskningsrådet.
Cecilie Svanes brukte såkornmidlene hun fikk fra WUN til å bygge et internasjonalt nettverk som i neste omgang førte til støtte fra EUs Horizon-program.
En ny UiB-studie viser at antipsykotiske legemidler er forbundet med betydelig reduksjon i risikoen for aggressiv og utagerende adferd blant schizofreni-pasienter. Samtidig viser studien at bruk av beroligende medisiner kan virke mot sin hensikt.
En mobil og bærbar hjernescanner kan måle funksjoner og områder i hjernen mens personen bærer utstyret på kroppen. Det åpner for helt nye muligheter både innen grunnforskning, klinisk forskning og opplæring.