Hjem
Aktuelt

Nyhetsarkiv for Aktuelt

For første gang i Norge gjennomføres en nevroøkonomisk studie, ved Haukeland Universitetssykehus. Økonomer og hjerneforskere har gått sammen for å studere hvordan hjernen jobber når du tar beslutninger. Målet er å vise at vi ikke misliker ulikhet, men urettferdighet.
Ny leder i Bergen Marine Forskningsklynge, Øyvind Paasche, vil gjøre Bergen til en marin hovedstad i Europa.
Når kveita jaktar, ligg ho på lur nett som ein katt. Laks og torsk derimot, går i direkte angrep.
Den 15. europeiske konferansen for utviklingspsykologi er i år lagt til Bergen. 23. august inntar nærmere tusen psykologer fra hele verden byen.
Victor Norman provoserte deltakerne på årets forskersommerskole til debatt takket være friske uttalelser om kultur og kommersialisering.
Et ukjent brev fra 1875, skrevet av Henrik Ibsen, er funnet i et bortstuet skrivebord på Bergen Museum. Brevet avslører at Ibsen jobbet med et historisk drama som aldri ble fullført.
Det er ingen enkel eller entydig kopling mellom befolkningsvekst og fattigdom, mener Vigdis Broch-Due, professor i sosialantropologi. Hennes forskning i Nord-Kenya gjør flere faktorer tydeligere.
Gjennom universitetets utvekslingsprogram endte Cecilie Villanger opp på verdens nordligste utdanningsinstitusjon. Nå suser hun rundt på egen snøskuter med riflen i bagasjen.
De har jobbet sammen i over femti år, Arvid Erdal og Van de Graaff-generatoren. Den dagen Erdal gir seg er det ingen til å ta over hans plass, og Van de Graaffen blir museumsgjenstand.
De har jobbet sammen i over femti år, Arvid Erdal og Van de Graaff-generatoren. Den dagen Erdal gir seg er det ingen til å ta over hans plass, og Van de Graaffen blir museumsgjenstand.
Bergen Summer Research School har i løpet av bare fire år satt Bergen, UiB og samarbeidspartnerne på verdenskartet på en måte som har overveldet selv de lokale arrangørene.
– Tre hundre millioner mennesker vil bli klimaflyktninger innen 2050. Det vil føre til politiske endringer i Europa, sier Atiq Rahman, direktør for Bangladesh Centre for Advanced Studies.
- Museet i Bergen har et sjeldent stort potensial, sier Christoffer Schander, som midt oppe i Museumsprosjektet 2014 tar fatt på direktørjobben ved Bergen Museum.
Kribler det i fingrene når du ikke har sjekket Facebook på en stund? Om en stund kan ubehaget måles på Bergen Facebook Addiction Scale.
Homo sapiens er ikke den vi trodde han var. Menneskets hjerne var overraskende avansert for over 100 000 år siden.
Hele 23 søknader har blitt sendt til Forskningsrådet fra UiB for å få status som Senter for fremragende forskning.
Jürgen Kocka og Jørn Jakobsen ble tildelt Ludvig Holbergs internasjonale minnepris og Nils Klim-prisen i Håkonshallen 8. juni.
Unge forskerspirer ble hedret da Holbergprisen i skolen ble utdelt denne uken. Statsråd Tora Aasland lot seg begeistre av de akademiske debutantene. - Det er disse ungdommene som skal skape fremtiden.

Sider