Nyhetsarkiv for Aktuelt

– Noen beskylder akademia for å være uinteresserte i den større allmennheten. Skal vi prøve å gjenerobre rommet? spurte Tor Bang i sin tale på vegne av nye doktorene i Håkonshallen.
Smålaks som får boltre seg mellom planter og steinar vert meir intelligente enn dei som berre ser fire glatte veggar i ein tank. Forskarar i Bergen har vekt internasjonal oppsikt med forsøk på laksesmolt frå Vosso.
Nedbør gjorde at breene vokste under siste istid. Nå gir UiB-forskning svar på hvor nedbøren kom fra. Resultatene kan bidra til å forutse neste istid.
En viktig årsak er professorens rolle i etableringen og utviklingen av Senter for internasjonal helse. Selv er han mest stolt av at han har fått til en tverrfaglig doktortittel i Norge og i Europa.
Større vekt på faglige aktiviteter, kurs for fadderne og en tettere kobling til studiet og fagmiljøene enn før, har styrket studentmottaket 2013.
I 2012 vart det uteksaminert 251 doktorar frå dei seks fakulteta ved UiB. Her fortel seks av dei om forskinga si.
Kristin Halvorsen spør kva som blir viktig for forsking og høgare utdanning dei neste åra. Breidde og mangfald er svaret frå UiB.
28 - 29.august arrangerast det nasjonal konferanse om geotermisk energi. Les om energikjelda som kan utgjere 3,5 prosent av verdas elektrisitetsproduksjon i 2050.
Les talene rektor Dag Rune Olsen og tidligere rektor Sigmund Grønmo holdt i anledning overrekkelsen av rektorkjedet.
Både rektor og studentene storkoste seg under fadderuken 2013. Se video fra uken her.
Maleriet av den avgåtte rektor Sigmund Grønmo ble avduket under kjedeoverrekkelsen i Håkonshallen fredag 23. august.
Må det være til gagn, lykke og fremgang. Med denne hilsenen på latin overrakte Sigmund Grønmo rektorkjedet til Dag Rune Olsen.
Professor Yenan Bryceson har fått den prestisjefylte Jahreprisen for yngre forskarar.
Sophus Tromholt sine fotografi gir eit unikt innblikk i samisk kultur. No er fotosamlinga verdsarv.
Bør forskning og utdanning være styrt av næringslivet? Rødt og Sosialistisk Venstreparti sier et klart nei. Tja mener de andre partiene.
Er det en sammenheng mellom været i Europa og temperaturene i Nord-Atlanteren? Det spørsmålet stilte Jacob Bjerknes seg for 50 år siden. Nå bidrar Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen til å bevise at det faktisk stemmer.
Medieforsker Hallvard Moe svarer på spørsmål om hvordan utviklingen i media har påvirket politisk kommunikasjon.
Nobelprisvinner Herta Müllers bøker om livet under Nicolae Ceaușescus diktatur utfordrer både språkets og sannhetens grenser.