Hjem
Aktuelt

Nyhetsarkiv for Aktuelt

Pinar Heggernes fra UiB er utnevnt til nytt styremedlem i Forskningsrådet. - Dette er noe av det viktigste en akademiker i Norge kan bidra med, sier Heggernes.
Regjeringen har vedtatt å gå videre med tre tomter på Dokken i forbindelse med Havforskningsinstituttets og Fiskeridirektoratets nye bygg i Bergen. Mulighetene for dypvannskai har vært tungtveiende for at valget ikke falt på Marineholmen. UiB vil fortsette å være en sentral aktør i den positive utviklingen det sterke marine forskningsmiljøet i Bergen er inne i.
Den nye avtalen vil gi UiB 70 millioner kroner de neste fem årene. Bakgrunnen for avtalen er å videreutvikle det langsiktige samarbeidet mellom UiB og Equinor. Formålet er å stimulere grunnforskning og utdanning innenfor strategisk viktige fag- og kompetanseområder både for UiB og Equinor. 
Moderne teknologi samler inn store datamengder vi har store problemer med å utnytte. Nå oppretter Universitetet i Bergen et nytt forskningssenter som gjennom matematikk, algoritmer og datamaskiner skaper stor samfunnsnytte.
Les om nokre av dei største forskingssakene, hendingane og prosjekta ved UiB det siste året.
For migrasjonsforsker Hakan G. Sicakkan er FNs migrasjonsplattform en spennende nyskapning han vil følge med interesse når den implementeres av verdenssamfunnet.
Når dyrene skal tilbake til Universitetsmuseet, stiller de største først i køen. Aller først var den nå berømte blekhodenebbhvalen som strandet på Sotra med magen full av plast.
– Vi er del av forhandlingene, men vi blir ikke hørt når det virkelig gjelder, sa Mari Hasle Einang i paneldebatten om klima i Arktis og Stillehavet på det offisielle norske sidearrangementet under klimatoppmøtet i Katowice i Polen.
Regjeringen legger inn et ekstra gir i arbeidet mot EU for å sikre at fiskehelsebiologene beholder retten til å skrive ut antibiotika til syk fisk.
Forskerne bak ReligionsOraklene driver innovativ og kreativ formidling av religion og religiøsitet, og mottar årets formidlingspris ved Det humanistiske fakultet.
I 1882 dro Sophus Tromholt til Kautokeino for å forske på nordlys. Men det var kameraet som ble med på lasset som skulle gjøre ham berømt. De unike bildene av den samiske lokalbefolkningen er i dag på Unescos verdens hukommelse-liste, og for første gang gis hele fotosamlingen hans ut i bokform.
UiB-studentene Hogne Andersen og Mats Fredrik Heigre gikk til topps i innovasjonskonkurransen StudentIdé. Dermed får de 50.000 kroner til å videreutvikle satellitt-selskapet Dynaspace.
Klimaminister Ola Elvestuen møter forskere fra UiB, Bjerknessenteret og University of the South Pacific på FNs klimakonferanse. Sammen tar de opp interaksjonen mellom havet, klimaet og is- og snødekke. Følg med på direktesending klokken 13.15!
Hvordan tenkte Vilhelm Bjerknes da han var 20 år? Hvorfor var vitenskapsmiljøet i Bergen skeptisk til Einstein? Tidsskriftet Naturen helt tilbake til 1877 er digitalisert.
I samband med Klimatoppmøtet i Polen bed klimaforskar Tore Furevik regjeringa tenkje nytt og stort. Havvind er eit av fortrinna som kan gjere Noreg til eit nullutsleppssamfunn – og skape eit nytt industrieventyr.
God HMS-forbedring på kort tid og et stort engasjement for strandrydding. Årets HMS-pris ved fakultetet deles mellom Institutt for informatikk og Institutt for biovitenskap.
16 forskningsprosjekter ved UiB har fått støtte fra Forskningsrådet, via frie midler (FRIPRO).
Arjan Schakel og Selina Våge tildeles BFS Starting Grant for 2018. Dermed kan de sette i gang arbeidet med å bygge opp egne grupper av forskere rundt nye og spennende prosjekter ved Universitetet i Bergen.