Hjem
Det medisinske fakultet

Nyhetsarkiv for Det medisinske fakultet

Førsteamanuensis Marc Vaudel og professor Linda Gröning ved Universitetet i Bergen er tildelt hver sitt ERC Consolidator Grant.
Oksygen er livsviktig for mennesker og det er nødvendig at cellene våre kan respondere på lave oksygennivåer. Forskere ved Universitetet i Oxford og Universitetet i Bergen har avdekket nye faktorer som definerer hvordan menneskeceller responderer på lave oksygennivåer.
Vi lyser nå ut en stipendiatstilling knyttet til Pandemisenteret. Søknadsfrist 6.desember
Klinisk bruk av CBCT på Vestlandet: en retrospektiv studie basert på henvisninger til kjeve- og ansiktsradiologi ved TkVestland og Institutt for klinisk odontologi.
Kreftforeningen har nylig delt ut årets midler til kreftforskningsprosjekter. Åtte forskere fra Bergen nådde opp i tildelingen, og deriblant hele tre fra CCBIO.
Helseteknologiselskapet Nordic NeuroLab, med tette bånd til UiB, ble nylig tildelt internasjonaliseringsprisen "Villsauen" av Bergens Næringsråd og Vestland fylkeskommune. – En sjelden suksesshistorie, sier professor og aksjonær Karsten Specht ved Det psykologiske fakultet, UiB.
Kari Strøno Wagner-Larsen disputerte 15.11.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Advanced MRI for developing more personalized treatment strategies in uterine cervical cancer". Avhandlingen omfatter fire studier som viser at både tradisjonelle og avanserte, data-assisterte MR-analyser (radiomics) forbedrer risikovurderingen av pasienter med livmorhalskreft.... Les mer
En ny undersøkelse viser en sterk kobling å ha mye ADHD-symptomer og drive med selvskading. – Selvskading kan være en indikasjon på en underliggende ADHD-diagnose, sier forskerne.
Enhet for læring tilbyr flere kurs og emner våren 2025. Les mer om det enkelte tilbud ved å følge lenkene.
Stinn brakke da lege og PhD kandidat Marianne Natvik ved UiO holdt seminar om overgangsalderen ved Senter for forskning på hjertesykdom hos kvinner
Ph.d.-studentene Shanshan Xu pg Robin Mzati Sinsamala fra Grønne områder, luftforurensning og helse (GAP) forskningsgruppen deltok på Urban Transitions 2024-konferansen som ble holdt fra 5. til 7. november i Sitges, Spania, en konferanse i tråd med GAP sitt fokus på helseeffektene av eksponering for luftforurensning og grønne områder.
Kreftforeningen lar det drysse over UiB og Helse Bergen i år. Oleksii Nikolaienko skal bruke pengene til å finne ut mer om hvem som er i risikosonen for å få kreft.
Den 14. oktober 2024 vedtok EU-rådet formelt et revidert direktiv om utendørs luftkvalitet (AAQD). Denne avgjørende lovgivningen innfører strengere grenser for viktige luftforurensere som partikkelformet materiale (PM2.5, PM10), nitrogenoksid (NO2) og ozon (O3), og er bedre i tråd med Verdens helseorganisasjons (WHO) luftkvalitetsretningslinjer fra 2021.
Professoren ved Klinisk institutt 2 mottek prisen for sitt mangeårige forskingsarbeid på blodkreft.
Europeiske forskere har gjort en omfattende kartlegging av nevropatisk smerte og identifisert genetiske markører knyttet til denne alvorlige tilstanden. De nye funnene kan være spesielt viktige for diabetespasienter.
I Norge diagnostiseres i underkant av 500 nye tilfeller av kreft i skjoldbruskkjertelen hvert år. Halvparten av de som diagnostiseres er under 50 år og ca. 2/3 er kvinner. Forekomsten er stigende både i Norge og globalt. Heldigvis er prognosen svært god for mange, og de fleste kureres med kirurgi alene. Da kirurgisk behandling ofte innebærer fjerning av hele skjoldbruskkjertelen, er permanent... Les mer