Hjem
Aktuelt

Nyhetsarkiv for Aktuelt

ERC er forskinga sitt Champions League. Det europeiske forskingsrådet rår over ein pott på kring 13 milliardar euro i perioden 2014-2020.
I barndommen ble Silke Appel dratt med på skiturer til Geilo med familien fra Berlin. I dag er hun forskningsleder og visestyrer ved Broegelmanns forskningslaboratorium i Bergen, takket være støtte fra Trond Mohn stiftelse.
Når det pumpes vann ned i undergrunnen for å øke produksjonen av olje, gass eller jordvarme, kan det oppstå menneskeskapte jordskjelv, også etter at pumpingen har stoppet. Nå har forskere funnet ut hvorfor.
Professor Anders Molven ved Klinisk institutt 1 innehar i år presidentskapet i den internasjonale organisasjonen European Pancreatic Club (EPC). Dette innebærer at han sammen med resten av forskningsmiljøet på sykdommer i bukspyttkjertelen ved Universitetet i Bergen var vertskap for det 51. årsmøtet i foreningen. Det ble arrangert 26.-28. juni i Grieghallen i Bergen, og samlet rundt 670 deltagere... Les mer
Hvordan være innovativ og lykkes som entreprenør? UiB lanserer nytt emne for bachelorstudenter ved SV-fakultetet i Media City Bergen.
UiB har sammen med seks europeiske universiteter fått grønt lys for å etablere Arqus European University Alliance. Gjennom tett samarbeid og en bredere og mer europeisk utdanning, vil universitetene bidra til å forme fremtidens Europa.
Han hadde ikkje gjort noko gale, torsken som vart bura inne på sjøbotnen utanfor Bergen. Han skulle tvert imot hjelpe oss til å finne ut korleis miljøgifter påverkar livet i havet.
Nær 90 ph.d.-kandidater fra 34 land er nå samlet på den årlige Bergen Summer Research School, med «vitenskap og diplomati» som tema.
En ny dokumentasjonsmetode gjør det mulig å gjenskape livet til mennesker som levde for 100 000 år siden.
Årets The UiB Magazine er ute nå. Les om forskning innen hav og klima, funnet av verdens eldste tegning, SDG Bergen, lokal kapasitetsbygging, medisinske gjennombrudd, innovative studenter og mye mer.
Den norske diplomaten Marianne Loe var med I FN da avtalen om bærekraftsmålene ble vedtatt. I sin åpningstale på Bergen Summer Research School 2019, fortalte hun om sine personlige erfaringer med prosessen til stor begeistring fra deltakerne på forskersommerskolen.
Sol- og vindkraft krever nye metoder for lagring av overskuddsenergi. En løsning er å omdanne elektrisitet til hydrogen og lagre den under bakken, mener UiB-professor Martin Fernø, som har vært med på et av verdens aller første forsøk med denne teknologien.
Som student møtte Jørn Jacobsen norsk strafferett - og kom seg verken over eller forbi. Rekrutteringsstipendet frå Trond Mohn stiftelse ga han høve til bore djupare inn i spørsmåla rundt makt, brotsverk, fridom og straff.
UiB-professor Guri Rørtveit leder en ny studie som skal kartlegge senfølger av campylobacter-epidemien på Askøy.
Samarbeidsavtalen som blei underteikna skal sikre framtidig samarbeid innan utdanning og forsking.
Rekrutteringen av unge forskere med middelalderen som fagfelt er godt nytt for forskningsmiljøet ved UiB. Elleve ph.d.-kandidater var nylig samlet for å knytte kontakter på tvers.
Campylobacter-bakterien er påvist i et drikkevann på Askøy. Mange har blitt syke, og man mistenker dødsfall på grunn av forurensningen. Vi har spurt infeksjonsekspert professor Nina Langeland om denne bakterien.
David Carroll saksøkte Cambridge Analytica og vann. No kjem professoren som fekk Facebook til å vakle til MCB Future Week i Bergen. Han ber nordmenn om å vakne.

Sider