Hjem
Det medisinske fakultet

Nyhetsarkiv for Det medisinske fakultet

14. september vart det halde minnesymposium for Helga B. Salvesen, kreftforskaren ved Centre for Cancer Biomarker som gjekk bort i januar i år. Til det faglege symposiet kom folk frå fjern og nær til Haukeland.
UiB-forskere har funnet ut at medisin mot nyrekreft sannsynligvis kan brukes mot langt flere kreftsykdommer enn opprinnelig antatt.
- Tid er hjerne! De første 4,5 timene etter et hjerneslag er avgjørende, sier Aliona Nacu. Hun og kollegene står bak forskning som kan redde liv.
Dette er den uvanlige historien om en pingvin på et operasjonsbord på Dyreavdelingen ved Det medisinsk-odontologiske fakultet. Og historien om et fotballandslag og et dyr som gjør det ingen trodde var mulig.
Avhandlingens tittel: “Human tyrosine hydroxylase: Oxygen dependence and role in Dopa responsive dystonia”
- Forskningen kan kanskje hjelpe oss til å skreddersy medisiner til den enkelte kreftform og den enkelte pasient, sier forskerlinjestudenten Philipp Strauss.
Elevene som besøkte Forskningstorget fredag 23. september var enige om hvor det var best å dø for gamle og syke mennesker.
Dersom du overlever kreft i ung alder har du høyere risiko for å bli arbeidsledig og økonomisk avhengig enn andre. Det viser en studie fra Universitetet i Bergen.
En studie fra Universitetet i Bergen viser at astma er tre ganger så vanlig blant barn som har fedre som røykte i ungdommen, enn blant ikke-røykere.
Norges helseregistre gir viktige bidrag til medisinsk forskning, men denne unike kunnskapskilden kunne vært bedre utnyttet.
Hva tror du er viktig for en som er gammel, skrøpelig og snart skal dø? Hvor tror du de fleste i Norge bor eller oppholder seg når de dør?
Sprøyteskrekk? Gode nyheter: Unikt studium viser at vaksine gitt som nesespray kan gi meget god beskyttelse mot influensa.
Nyleg har ein artikkel frå Klinisk institutt 2 og CCBIO publisert i PNAS, blitt utvald til the Editors' Choice section av Science Signaling, eit tidsskrift som kjem ut kvar veke frå utgjevaren av Science Magazine. Artikkelen har også blitt vald ut som leiarartikkel i tidsskriftet Cell Cycle.
Verden er igjen åsted for en alvorlig flyktningkrise. Krigen i Syria tvinger millioner av mennesker på flukt: til nabolandene og til Europa. Over 3000 mennesker har druknet i Middelhavet hittil i 2016. En hel generasjon mennesker risikerer en framtid med begrensede eller ingen rettigheter.
En ny studie viser at at rekonstruktiv kirurgi av bryst ser ut til å påvirke tilbakefallsdynamikken og faktisk kunne fremskynde tilbakefall av sykdommen. Studien ble nylig presentert på forsiden av Breast Cancer Research and Treatment, med hovedforfatter Hanna Dillekås som er ph.d. kandidat ved professor Oddbjørn Straumes gruppe, PI ved CCBIO og også sisteforfatter på studien.
Diabetesforskar Valeriya Lyssenko er tilsett ved Universitetet i Bergen. Målet hennar er å skapa nye behandlingar av diabetes.
Nye bokutgivelser med solide bidrag fra SEFAS’ forskere. I høst inviteres det til boklanseringer.
I følge postdoktor i rettsvitenskap, Maja Janmyr, vil ikke en jobb på universitetet automatisk si at man sitter ensom i sitt elfenbenstårn – selv jurister kan jobbe i felten!