Det medisinske fakultet

Nyhetsarkiv for Det medisinske fakultet

Lite fortrolighet med far etter skilsmisse påvirker helsen til barna negativt. – Viser at kontakt med begge foreldene er viktig, sier professor emeritus Eivind Meland.
Det er knyttet mye spenning til hva kveldens julebordmeny for administrasjonen på UiB skal inneholde. Hele tre kokker er i sving for å klargjøre den spesialkomponerte maten til kveldens fest.
Enhet for læring har igjen vært på reise, denne gang til Dar es Salaam, Tanzania. I samarbeid med to NORPART-prosjekter kurset de 27 undervisere i studentaktiv undervisning.
Kathy Ainul Møen disputerte 28.11.2019 for Ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «Cervical cancer screening among immigrants in Norway: Challenges, possibilities and the effect of an intervention”.
Monica Hellesvik har vært en av pionerene for å teste det nye TIRF-mikroskopet ved Molecular Imaging Center (MIC). Hun trengte å se nøye på cellenes egenskaper til å feste seg til omgivelsene. TIRF-mikroskopet var det perfekte verktøyet for det siden det er spesielt godt egnet til å studere strukturer nærmest cellekulturskålen.
– Ønsket er å gjøre inngangspartiet til huset vennligere og mindre institusjonelt, sier kunstneren Kiyoshi Yamamoto. Bygget rommer blant annet en klinikk for pasienter med tannlegeskrekk.
Forskere ved UiB og Imperial College i London har utviklet et nytt verktøy for å forutsi hvordan progressive sykdommer som kreft og malaria utvikler seg hos den enkelte pasient. Verktøyet avdekker også hvordan bakterier blir resistente mot legemidler.
Representanter fra alle samarbeidsinstitusjoner i NORPART-prosjektet møtes nylig i Dar Es Salaam, Tanzania, for å diskutere oppstarten av prosjektet og fremtidige aktiviteter.
Jenny Mjösberg, Karl Magnus Laundal og Eirik Hovden er mottakere av TMS Starting Grant 2019. De tre får med det bygge opp hver sin forskergruppe ved Universitetet i Bergen.
Medisinstudenter ved UiB får praksis ved sykehus på Vestlandet som del av sin utdanning. Nylig møttes partene for å styrke ordningen.
En av to kvinner får ikke behandling som virker ved hjertesvikt, fordi den ikke er utløst av hjerteinfarkt.
To forskningsprosjekter forankret ved henholdsvis Det juridiske fakultet og Instituttene for kjemi og biomedisin er tildelt midler til hver sin stipendiat.
Betydningen av tett og hyppig kroppskontakt mellom mor og spedbarn er livsviktig for babyer med lav fødselsvekt, viser ny CISMAC forskning publisert i The Lancet.
Gunnar Kvåle, professor emeritus i internasjonal helse, medisinstudent Elisabeth Tran, og John Gunnar Mæland, professor emeritus i sosialmedisin ved Universitetet i Bergen har samlet inn mer 1200 underskrifter siden oktober. Tirsdag leveres underskriftene til Stortinget.
Professor Aslak Bjarne Aslaksen ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin mottar Helse Vests Utdanningspris for sitt arbeid med undervisning innenfor helseledelse og helseinformatikk.
Formålet med Helse Vests utdanningspris er fokusere på den svært viktige rollen utdanning spiller for helseforetakene, og gi oppmerksomhet til et tiltak som på særlig godt vis fremhever dette.
En delegasjon fra UiB var nylig i Kampala for å markere 30 år med samarbeid mellom bergensuniversitetet og Makerere University i Uganda.
Frode Forland (FHI, UiT), Karerini T. Storeng (UiO) og Bente E. Moen (UiB) skriver i Bistandsaktuelt: Til tross for Norges betydelige satsning på global helse i neste års statsbudsjett, er det ingen garanti om videre offentlig finansiering av norsk forskning på dette feltet. Forum for Global helseforskning etterlyser en videre satsing på GLOBVAC etter 2020. Det er et demokratisk problem om Norges... Les mer